bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Aktuální nabídky

Nákupní průvodce

Renkforce Pro 3 – Kvalitní 3D tisk pro každého!

Autor: Karel Setnička, 16. únor 2022

Na vlastní kůži jsem vyzkoušel možnosti profesionální 3D tiskárny Renkforce třetí generace. Je to už čtvrtá 3D tiskárna, co mi prošla rukama a musím konstatovat, že to, co slibuje, také plní. Ve své cenové kategorii dosahuje velmi dobrých výsledků a disponuje například ohebnou magnetickou podložkou, bez které si už 3D tisk neumím představit.

3D tiskárny podrobněji

3D tiskárny byly pro podnikovou sféru velkým milníkem. Rychlá výroba prototypů či náhradních dílů – to jsou jen dva příklady výrazně urychlující procesy v podnicích. I pro soukromé účely jsou 3D tiskárny užitečným nástrojem. Můžete si vytisknout oblíbený šálek dle vlastního návrhu, dětskou hračku, náhradní díly a libovolné individualizované předměty – možnosti jsou takřka neomezené.

S pomocí 3D tiskárny se vrstvením vyrábějí různé trojrozměrné objekty, a to i podle vlastního návrhu. Objekt, který chcete vytisknout, musí být k dispozici také jako digitální předloha trojrozměrného modelu. Za tím účelem si můžete plnohodnotné 3D návrhy stahovat z internetu nebo je sami vytvářet ve vhodném programu. Aby ze vzniklého souboru vzešel v 3D tiskárně reálný předmět, obsahují všechna zařízení odpovídající software. Ten vypočítá potřebné dráhy nástrojů a příkazy pro tiskárnu.

Tiskne se pomocí trysky, která popojíždí ve všech směrech, tedy do stran, dopředu a dozadu a také nahoru a dolů. Z trysky vychází tekutý tiskový materiál v podobě tenkých vláken. Tryska se pohybuje v předem vypočtených drahách po tiskové podložce a nanáší vlákna ve více vrstvách na sebe. 3D objekt tak vrstvu po vrstvě roste do výšky, přičemž nanášený materiál opět rychle tvrdne. Uzavřený 3D tiskový objekt přitom není zcela vyplněn vlákny. Uvnitř něj vytváří 3D tiskárna mřížkovou strukturu, u níž je síla materiálu mřížky individuálně nastavitelná. Tím se šetří materiál, a přesto zůstává objekt stabilní.

Odborný pojem „aditivní výroba“ označuje výše popsanou tiskovou metodu: vrstva za vrstvou je přidávána, dokud není objekt hotový. Tímto výrobním postupem lze na 3D modelech vytvářet i drážky.

Praktický tip: Na trhu jsou dnes k dostání 3D tiskárny ve všech cenových kategoriích. Je ale třeba mít na paměti, že nápadně levné typy zpravidla z hlediska přesnosti a kvality nestačí drahým a kvalitně zpracovaným zařízením. Právě přesnost je přitom nezbytná třeba při tisku náhradních dílů či různých součástek. Společnost Conrad vám proto nabízí 3D tiskárny vysoké kvality, které poskytují odpovídající výsledky.