bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Nákupní průvodce

Co je audio kabel?

Audio kabel slouží k přenosu audiosignálů mezi zařízeními. Některé typy připojení jsou pro určitá zařízení standardní, například konektor pro sluchátka mobilních zařízení, jako jsou hudební přehrávače a smartphony, nebo cinch pro stereofonní signály z reproduktorů. K dispozici je mnoho různých adaptérů pro připojení více typů. Liší se nejen konektory, ale také struktura samotných kabelů.

Jaké jsou audio kabely?

Připojovací audio kabel Audio propojovací kabely se vyrábějí v mnoha různých variantách. Délka kabelu a zástrčka jsou variabilní a nabízejí řadu možností od jacku po cinch a diodovou zástrčku. Jsou také možné kombinace různých typů konektorů, které se často používají.
Audio Y adaptér Audio adaptér nabízí možnost připojení více než jednoho zařízení k audio výstupu. Například dva reproduktory na zdířce jack na PC nebo dvě sluchátka na smartphonu.
 
Audio-Y kabel Obzvláště hudebníci používají Y kabely, zejména s konektory cinch, například pro připojení zesilovačů a subwooferů. Tyto kabely mají na jednom konci zástrčku cinch a na druhém konci dvě samostatné zástrčky cinch.

Kritéria pro nákup audio kabelu

 

Vhodné pro daný účel

  • Vhodné zástrčky a zásuvky pro požadovaná zařízení: jack, cinch atd.
  • Délka kabelu: pokud možno ne delší, než je nutné, aby se zabránilo nepříjemným kabelům v pouzdře
  • Připojení A a B: adaptéry nebo jednotné zástrčky / zásuvky
     

Vhodné vybavení

  • Tvar zástrčky: Rovný, jednostranně zahnutý, oboustranně zahnutý
  • Stínění: fólie, opletení, fólie a opletení, bez stínění
  • Pro velké pohodlí: spirálový kabel, vysoce flexibilní, naviják
  • Potah: látka, kůže, šňůra, SuperSoft
  • Pro Casemods a elegantní PC: kabely s rukávy
  • Pozlacené konektory pro obzvláště vysokou kvalitu přenosu

Náš praktický tip

Pokud jde o barvu zvukových kabelů, kromě černé existují i další varianty, zejména pro Casemods. Někteří výrobci nabízejí redukční kabely v různých barvách. Přiřazení barev konektorů je však obvykle jednotné, takže jejich přiřazení zůstává jasné.

Různé konektory pro audio kabel: Cinch, jack a další

  • Cinch: Klasické kabely cinch se používají k připojení dvou samostatných zvukových signálů (levý a pravý) k reproduktorům, televizorům a mnoha dalším zařízením. Zásuvky a zástrčky jsou možné.
  • Diodové zástrčky 5polové: I když byly téměř všude nahrazeny cinch, stále se používají diodové zástrčky (DIN zástrčky) s 5 samostatnými kontaktními kolíky. Kombinují pozemní i oba zvukové kanály pro stereo v jednom konektoru.
  • Jack: Kabely s připojením jack jsou určeny pro přehrávače mp3, jako konektory pro připojení malých reproduktorů a mnoha dalších zařízení. Jack zásuvky a zástrčky jsou k dispozici ve velikostech 3,5 mm (nejčastěji používané), 2,5 mm a 6,35 mm pro mono a stereo signály.
  • SCART: SCART se používá jako připojení pro video a audio signály a nachází se na televizorech a rekordérech. Kombinace zástrček skládající se ze vstupu SCART a zástrčky cinch jsou obvykle k dispozici jako zvukové kabely.

FAQS: Nejčastější dotazy k audio kabelům

S jakým audio kabelem lze nejlépe nahrávat?

Pokud jde o záznam, je velmi důležitá jeho kvalita. Proto jsou ideální kabely vhodné pro stereofonní nahrávání. Vhodnými kabely jsou stereofonní propojovací kabely nebo kabely cinch, pokud jsou vhodné. Kabely XLR se často používají pro mikrofony.

Jak se připojují audio kabely?

Stejně jako všechny kabely jsou i audio kabely připojeny do zásuvky příslušnou zástrčkou. V případě stereofonních kabelů se dvěma zvukovými signály je třeba věnovat pozornost odpovídajícímu přiřazení (vlevo, vpravo), aby kvalita zvuku byla příjemná na poslech. Přiřazení je označeno barvami nebo štítky na konektorech.

Jak se vyhnete zamotaným kabelům?

V zásadě: ani zvukové kabely by neměly být delší, než je nutné. Přebytečné délky kabelů lze stále navinout pomocí stahovacích pásků nebo pásků na suchý zip a trvale je připevnit. Při zapojení zvukových systémů (např. 5.1) v obytných místnostech by kabely měly být vedeny za nábytkem nebo připevněny ke stěnám. Při navíjení kabelu by nemělo docházet k žádnému napětí a pro obzvláště dlouhou životnost je třeba dbát na to, aby kabel nebyl vnitřně zkroucený. Kabely Supersoft také zabraňují rušení kabelů.

Závěr: Jak koupit správný zvukový kabel

Při výběru audio kabelu by se vždy mělo vycházet z použitého zařízení. Tak lze rychle rozpoznat, které kabely jsou potřeba. Reproduktory, headsety a mnoho dalších přístrojů již mají zabudované audio kabely, které jsou zapojeny do odpovídající zásuvky na počítači nebo mixážním pultu. Pokud jsou nutné adaptéry, jsou vhodnější krátké moduly, aby se zabránilo větším kabelovým trasám.

Kdo hledá audio kabel pro PC, může získat kvalitní modely v různých barvách. Postavili Casemods do centra pozornosti. V zásadě platí: přímé zapojení pomocí jediného kabelu zajišťuje nejlepší kvalitu zvuku.
Spirálové kabely lze také doporučit na krátké připojovací vzdálenosti, protože jsou obzvláště flexibilní a nezabírají více místa, než je nutné.